dimarts, 21 de febrer del 2012

CONSELLS GENERALS PER LA COCCIÓ AL FORN


- Sempre escalfar el forn abans de posar els aliments i no fer-ho fins que el forn estigui a la temperatura desitjada.

- La temperatura del forn ha de ser forta, suau o mitja, en funció del tamany i tipus d'aliment.

- Temperatura molt forta és l'equivalent a 230- 250º C
                                forta, 210-230º C
                                regular 190-210ºC
                                mig     160-190ºC
                                suau   120-160ºC
                                fluix  110ºC o menys

- Quan acabi la cocció, desconectar el forn i deixar reposar l'aliment dins durant uns 5 minuts.

- El temps de cocció pot variar segons el recipient utilitzat.

- El paper de forn es comercialitza com a paper vegetal o sulfuritzat. Es imprescindible per preparar papillotes, reposteria...

- Taula aproximada de cocció :
   1 kg peix sencer, 180ºC uns 25-30 minuts
   1 kg de peix a trossos, uns 180ºC, uns 12-15 minuts
   1 l de  flam a 160-180ºC uns 40-45 minuts
    pastissos salats, a 180ºC uns 30-35 minuts

TIPUS DE FORNS

El forn elèctric d'aire o turbo

Es el mes indicat per la cocció de tota la reposteria, pasta de full, pa, pastissos dolços i salats, flams.... perque la calor es reparteix per tot el forn d'igual manera.
Això es degut al ventilador i a una resistència situats a la paret del fons. L'aire calent, impulsat pel ventilador va fent els aliments de manera uniforme.
També te "grill" per gratinar.
Abans tenien fama de ressecar els aliments, ara han millorat i son. potser, els millors.

El forn multifunció

Es un forn, mijançant un selector es pot escollir una de les dues funcions, aire o turbo o resistència. També es poden seleccionar les dues a la vegada.
Per les carns es millor la resistència i per flams o reposteria en general, es millor per aire o turbo, precisament, perque reparteix el calor de forma uniforme.

Cal dir que si no es té un forn d'aire i sols es elèctric, en les receptes que parla de turbo i aire, s'ha de posar dalt i baix a la vegada, controlant la temperatura.

2 comentaris:

  1. l'opció aquesta del ventilador del forn perque és??? m'han dit que es per fer tartes? si? no l'he fet servir mai!

    ResponElimina
  2. Gracies als teus dubtes i preguntes vaig afegint i ampliant el blog.

    ResponElimina